مگا پيکسل و تيوي لاين (TVL) در دوربين مداربسته
مگا پيکسل و تيوي لاين (TVL) در دوربين مداربسته
مگا پيکسل يک واحد اندازگيري براي مشخص کردن رزولوشن يا تفکيک پذيري در سيستم هاي ويدئويي ديجيتال است. در اين مطلب با اين واحد بيشتر آشنا خواهيد شد.
پيکسل چيست؟
واژه پيکسل يا Pixel گرفته شده از دو واژه Pic (کوتاه شده Picture به معناي تصوير) و Cell (به معناي جزء يا سلول) است که ميتوان آن را جزء تصوير ترجمه کرد. در سيستم هاي ديجيتال براي ساخت يک تصوير از نقاط زيادي که به صورت يک جدول در کنار هم قرار داده شده اند استفاده مي شود. اين نقاط هر يک داراي اطلاعاتي از رنگ و ميزان روشنايي هستند که در نهايت در کنار هم تصوير اصلي را تشکيل مي دهند.
طبيعتا هرچه تعداد اين نقاط براي تشکيل يک تصوير بيشتر باشد امکان تشخيص جزئيات در تصوير بيشتر خواهد بود. از همين رو تعداد پيکسل هاي تشکيل دهنده تصوير يکي از مهمترين المان هاي نشان دهنده کيفيت آن است.
مگا پيکسل چيست؟
از آنجايي که در سيستم هاي ديجيتالي امروزي معمولا تعداد پيکسل هاي تشکيل دهنده تصاوير اعدادي بسيار بزرگ و در سطح ميليون پيکسل هستند از واحد مگا پيکسل (يا ميليون پيکسل) به عنوان واحد رايج تر براي آنها استفاده مي شود. قائدتا ميتوان تصور کرد که در صورت افزايش بيشتر قدرت دوربين ها ممکن است در آينده واحد گيگا پيکسل به عنوان واحد رايج مورد استفاده قرار گيرد.
بيشتر بخوانيد: قيمت دوربين مداربسته داهوا دوربين مدار بسته
تيوي لاين (TVL) در دوربين مداربسته
تيوي لاين (TVL يا TV Line) يک استاندارد آنالوگ براي تشخيص رزولوشن يا تفکيک پذيري در دوربين هاي مداربسته است. در اين مطلب با اين استاندارد بيشتر آشنا خواهيد شد.
تيوي لاين چيست؟
از آنجايي که در سيستم هاي ويدئويي آنالوگ تصاوير از طريق سيگنالهاي آنالوگ انتقال يافته و تشکيل مي شوند امکان اندازگيري المان هاي آنها به صورت عددي از طريق فرمول ها وجود ندارد. از اين رو براي تشخيص ميزان توانايي دوربين در تفکيک جزئيات بايد تصاوير تشکيل شده توسط آن را مورد آزمايش قرار ميدادند.
آزمايش تيوي لاين چگونه انجام مي شود؟
همانطور که گفته شد اين آزمايش با هدف تشخيص ميزان توانايي دوربين در تفکيک جزئيات صورت مي گيرد. براي اين کار دوربين را در فاصله اي مشخص از يک صفحه علامت گذاري شده قرار ميدهند. صفحه داراي تعدادي مشخص از خطوط عمودي است. اين خطوط با ضخامت و فاصله اي مشخص بر روي صفحه کشيده شده اند. طبيعتا هر قدر تعداد خطوط بيشتر باشند فاصله و ضخامت آنها کمتر شده و امکان تشخيص آنها از هم سخت تر مي شود. سپس از طريق تصوير تشکيل شده در دوربين خطوط صفحه را مشاهده مي کنند. براي مثال يک دوربين مداربسته 540 تيوي لاين تصويري تشکيل مي دهد که به شما امکان تشخيص تا 540 خط عمودي را از هم ميدهد (اگر تعداد خطوط را افزايش دهيد امکان تشخيص آنها از هم از بين مي رود) و به همين ترتيب يک دوربين 720 تيوي لاين امکا تشخيص تا 720 خط را از هم فراهم مي کند.در واقع نام تيوي لاين (خط تلويزيوني) نيز از نحوه انجام همين آزمايش گرفته شده است. هرچه تيوي لاين يک دوربين مدار بسته بيشتر باشد امکان تشخيص جزئيات در آن بيشتر خواهد بود.
معادل سازي با سيستم هاي ديجيتال
از آنجايي که بيشتر مردم با سيستم هاي تلويزيوني آنالوگ آشنايي ندارند دانستن تيوي لاين دوربين مداربسته کمک زيادي به آنها براي درک رزولوشن تصوير دوربين نمي کند. از اين رو در اين جدول معادل هاي ديجيتال و حدودي از استاندارد تفکيک پذيري را براي اطلاعات بيشتر قرار مي دهيم.
بيشتر بخوانيد: هايک ويژن نصب دوربين مداربسته
اگر از پايين بودن ميزان تفکيک پذيري در سيستم هاي آنالوگ تعجب کرده ايد بايد بدانيد که اين امر يکي از بزرگترين نقاط ضعف سيستم هاي مداربسته آنالوگ به شمار مي رود. براي رفع اين عيب شرکت هاي توليد کننده اين دوربين ها، دوربين هاي آنالوگ نسل جديد را معرفي کردند که تا حدود زيادي اين عيب را مرتفع کرد.
محدوديت تيوي لايني
سيستم هاي آنالوگ سنتي تصاوير را با استاندارد هاي تلويزيوني PAL يا NTSC انتقال مي دهند که از طرفي امکان مشاهده مستقيم تصاوير دوربين هاي در تلويزيون را به وجود مي آورد اما از طرف ديگر يک محدوديت بزرگ براي رزولوشن تصوير دوربين هاي تيوي لايني محسوب مي شود چرا که اين دوربين ها امکان انتقال تصاوير با روزولوشن بيشتر از 720 تيوي لاين را مطابق اين استاندارد ها نخواهند داشت. حتي در صورتي که دوربين داراي چيپ تصوير 1200 تيوي لاين باشد هم تصوير خروجي آن در نمايشگر با استاندارد PAL همان 720 تيوي لاين خواهد بود.