طراحي بيوفيليک و نقش آن در بهبود کيفيت زندگي انسان
طراحي بيوفيليک و نقش آن در بهبود کيفيت زندگي انسان
طراحي بيوفيليک يک اتفاق مثبت و رويکرد جديدي در معماري داخلي و طراحي فضاي سبز شهري است. هدف اين روشترميم رابطهي شکرآب شده ميان انسان و محيطزيست است تا درنهايت منفعت ما و طبيعت در يک راستا قرار گيرد. در اين مطلب به چيستي طراحي بيوفيليک، مزاياي آن و ابزارهايي که در اختيار طراحان فضاي سبز قرار ميدهد ميپردازيم.
متن جايگزين: طراحي بيوفيليک | شرکت ايده سبز
همزمان با قد کشيدن شهرها، دسترسي انسان به طبيعت کمتر و کمتر ميشود. فرهنگ شهرنشيني در حال قطع بيسروصداي ارتباط ما با مادر طبيعت است. در طراحي فضاي شهري، جنگلها به حاشيه راندهشده و روزبهروز از ما دورتر ميشوند. با سرعت فعليِ گسترش شهرنشيني، زمان زيادي نميبرد تا اين رابطه به آخر کار خود برسد!
در سمت ديگر ماجرا، افراد زيادي در تلاشاند تا اين پيوند را دوباره برقرار کنند. اين مسئله غيرقابل انکار است که ما براي داشتن يک زندگي باکيفيت به تعامل با طبيعت نياز داريم. اما صنعتي شدن و زندگي پيچيده مدرنيزه شده موانع زيادي براي بهبود شرايط ايجاد کرده. طراحي بيوفيليک يکي از راهحلهاي متخصصين طراحي فضاي سبز براي نجات انسان شهرنشين است. اما طراحي بيوفيليک چيست و چگونه کيفيت زندگي مارا بهبود ميدهد؟ پاسخ اين پرسش را در ادامه خواهيد يافت.
طراحي بيوفيليک چيست؟
متن جايگزين: طراحي بيوفيليک چيست؟ | شرکت ايده سبز
بيوفيليک واژهاي نسبتاً جديد است که طي چند سال گذشته وارد فرهنگ لغت بينالمللي شده. بيوفيليک در لغت به معناي زندگي با عناصر زنده و عشق ورزيدن به آنها است. واژه بيوفيليک با وجود تازگي، معناي عميقي در خود دارد. طراحي بيوفيليک ميگويد که اجازه دهيد به طبيعت سلامي دوباره کنيم! اين سبک به يک خصلت ذاتي در ما اشاره ميکند: عشق به طبيعت و موجودات زنده…
در طراحي بيوفيليک معماري داخلي، خارجي و برنامهريزي شهري به شکلي سازنده با طبيعت ادغام ميشوند. رعايت استانداردهاي محيطزيستي، بهکارگيري گياهان و همچنين المانهاي فضاي سبز همگي بخشي از طراحي بيوفيليک هستند. امروزه طراحي بيوفيليک بهعنوان يک تخصص مطرح است. ميتوان اين روش را يک دانش بينرشتهاي دانست که منجر به ايجاد دو تخصص جديد نيز شده است:
- معماري سبز
معماري سبز تلفيقي از طبيعت و فنون ساختمانسازي است که باهدف بهرهوري و بهبود کيفيت محيط زندگي ايجاد شده. در معماري سبز تلاش ميشود فرآيند ساختوساز در تعامل و دوستي با طبيعت انجام شود. يکي از جذابيتهاي معماري سبز، ساختمانهاي سبز هستند که شايد دربارهي آنها شنيده باشيد. اين ساختمانها بهشدت اقتصادي، بهينه و دوستدار محيطزيست هستند.
- طراحي فضاي سبز و محوطه سازي
محوطه سازي يا طراحي لنداسکيپ به معناي تلفيق هنر و علم براي چينش المانها در مساحتي مشخص است. اين مساحت ميتواند يک فضاي سبز شهري مانند پارک باشد و يا يک حياط کوچک در ساختماني مسکوني. در طراحي فضاي سبز از فنون محوطه سازي براي تعريف نوع و جايگاه عناصر استفاده ميشود. اينکه از گياهان و المانهاي فضاي سبز به چه شکل استفاده شود، در طراحي بيوفيليک بررسي و آموزش داده ميشود. در طراحي فضاي سبز اجزاء زيادي مورد استفاده قرار ميگيرند که مهمترين آنها گياهان زنده هستند. بخشهاي ديگري نيز وجود دارند که هدف همهي آنها ايجاد شرايط مناسب براي رشد گياه و بهرهمندي بهتر انسان است.
طراحي فضاي سبز و محوطه سازي از ابزارهاي قدرتمند طراحي بيوفيليک هستند. خوشبختانه در کشور ما رشته طراحي فضاي سبز وجود دارد. همچنين شرکتهاي طراحي فضاي سبز بهصورت تخصصي به فعاليت مشغولاند. در کشور ما به دليل جغرافياي خشک از محوطه سازي و طراحي فضاي سبز براي کاهش آلودگي و کنترل دمايي استفاده ميشود.
مزاياي طراحي فضاي سبز به سبک بيوفيليک
انسان بهطور فطري از همراستايي و حضور در طبيعت نفع ميبرد. ما ميتوانيم زندگي سالمتري را تجربه کنيم درصورتيکه با طبيعت از در دوستي درآييم. طراحي بيوفيليک به انسان اجازه ميدهد زندگي مدرني در پيش بگيرد درعينحال ارتباط خود با طبيعت را حفظ کند. در ادامه تعدادي از مزاياي طراحي بيوفيليک را مشاهده ميکنيد:
- بهبود سلامت رواني افراد جامعه
- کاهش آلودگي و تصفيه هوا
- استفاده از نور طبيعي
- کاهش مصرف انرژي و بهينهسازي سيستم
- کاهش هزينه ساختوساز
- ايجاد عايق صوتي و حرارتي
- مديريت چرخه آب
- ايجاد تنوع زيستي
- دسترسي به غذاي تازه
ساختمانهاي سبز
متن جايگزين: ساختمان سبز | شرکت ايده سبز
آمارها نشان ميدهند تنش و استرس بزرگترين قاتلان انسان در يک دهه گذشته هستند. مشکلات قلبي، اختلالات رواني و بيماريهاي عصبي همه از روان ناآرام انسان ماشيني شده نشات ميگيرند. طراحي بيوفيليک با ارائه? راهکارهاي اساسي گام بزرگي براي رفع نياز انسان به آرامش برداشته. يکي از راهکارهاي علم روانشناسي براي بهبود سلامت روان جامعه برقراري پيوند مجدد ميان انسان و طبيعت است. در طراحي بيوفيليک اين مسئله در قالب ساختمانهاي سبز به حقيقت پيوسته.
در اين ساختمانها خبري از مواد غيرقابل بازيافت نيست. فرآيند ساختمانسازي کاملاً دوستدار محيطزيست بوده و در آن از مصالح سبز استفاده ميشود. استفاده از نور طبيعي، تهويه مطبوع و عناصر طراحي فضاي سبز مباحث جديدي هستند که در ساختمانهاي سبز مطرح ميشوند. مهمترين بخش در ساختمانهاي سبز وجود گياهان زنده است که بهدرستي با سيستم ساختمان عجين ميشوند. مثلاً سيستم تهويه و عايق دمايي که به کمک گياهان ايجادشده و در سراسر ساختمان مورداستفاده قرار ميگيرد. در ساختمانهاي سبز از آب مازاد يا آب باران جمعآوريشده براي ايجاد سيستم آبياري استفاده ميشود. در ادامه با عناصر اصلي در ساختمانهاي سبز آشنا ميشويد:
- ديوار سبز
ديوار سبز يا گرين وال (Green Wall) ديواري عمودي و پوشيده از گياهان زنده است. اين ديوار علاوه بر جنبه? زيبايي کاربردهاي بسياري در داخل و خارج از ساختمان دارد. در طراحي بيوفيليک استفاده از ديوار سبز بهمنظور ايجاد پارتيشن و جداسازي، پوشش ديوارهاي داخلي و خارجي پيشنهاد ميشود.
- پشتبام سبز
پشتبام سبز يا روف گاردن فرآيند ايجاد فضاي سبز و محوطه سازي روي پشتبام منازل، آپارتمانها و مجتمعهاي تجاري است. گرايش زندگي شهري به آپارتماننشيني دسترسي انسان به باغ و حياط را کاهش داده. راهکار طراحي بيوفيليک براي اين مشکل اختصاص فضاي پشتبام به فضاي سبز است.
- تراس سبز
درحاليکه در آپارتمانها از تراس حداقل استفاده ميشود، طراحي بيوفيليک به آن بهعنوان ابزار گسترش ساختمان سبز نگاه ميکند. محوطه سازي و ايجاد فضاي سبز در تراس و بالکن مجتمعهاي آپارتماني موجب کاهش فقر سبزينگي ميشود.
سخن آخر
گفتيم که هدف طراحي بيوفيليک ايجاد تناسب بين زندگي مدرن شهري و نياز انسان براي ارتباط با طبيعت است. همچنين از ساختمانهاي سبز و اجزا آنها صحبت کرديم و اينکه چگونه طراحي بيوفيليک را محقق ميکنند. درنهايت تأکيد ميکنيم که طراحي بيوفيليک با افزايش تنوع زيستي، انتشار دياکسيد گربن را کاهش داده و سلامت ما و زمين عزيزمان را تضمين ميکند.
براي دريافت مشاوره رايگان درزمينهي طراحي فضاي سبز و محوطه سازي با ما در مجموعه ايده سبز تماس بگيريد. امکان مشاوره رايگان از طريق شمارههاي 09121173266، 09126494926 و 02177245295 براي شما فراهم شده است.
منبع: سايت باميک