خواص زعفران درد قاعدگي را تسکين مي¬دهد
زعفران يک داروي موثر براي افسردگي است. طبق تحقيقات علمي صورت گرفته نشان داده شد که فعاليت عصاره زعفران معادل فلوکستين و ايمپرامين و ساير داروهاي مورد استفاده در افسردگي است. خاصيت درماني موثر آن در درمان افسردگي خفيف تا متوسط ??بيشتر به دليل عصاره گلبرگ خشک انواع زعفران است.
خواص زعفران درد قاعدگي را تسکين ميدهد
در طب سنتي از گياه زعفران براي تقويت و تنظيم دورههاي قاعدگي استفاده ميشود. همچنين باعث کاهش دردهاي کمر همراه با قاعدگي ميشود. زعفران همچنين در درمان لكوره بيماري سختي که باعث عدم تعادل استروژن و ترشحات مايل به زرد در طي قاعدگي ميشود، مفيد است.
زعفران سطح ليپيدها را کاهش ميدهد
نشان داده شده است که کروسين موجود در زعفران مجبر به کاهش چربي ميشود. کروسين جذب چربي در رژيم غذايي و کلسترول را مهار کرده و دفع چربي را در مدفوع افزايش ميدهد. همچنين اثر آنزيم اصلي ليپاز پانکراس با اثر کروسين مهار ميشود و در نهايت کاهش چربي خون را ممکن ميسازد.
چگونه از زعفران استفاده کنيم؟
از نظر تجاري شرايط خريد زعفران به صورت رشتههاي خشک يا پودر در دسترس است. چند رشته خشک زعفران را برداشته و در 2 تا 3 قاشق چاي خوري آب گرم يا شير گرم خيس کنيد. رنگ رشته بسته به کيفيت زعفران در عرض چند ساعت به داخل آب ميريزد. براي نتيجه بهتر مي توانيد زعفران را يک شب خيس کنيد و فقط چند قطره از آب زعفران دورن ظرف خود را استفاده کنيد.
کشت زعفران در کجا رونق دارد؟
زعفران در کشورهايي مانند ايران، هند، افغانستان، ايتاليا، فرانسه، نيوزيلند، پنسيلوانيا، اسپانيا، پرتغال، يونان و مراکش، ترکيه و برخي از مناطق چين رشد ميکند. از آنجا که اين گياه در مناطق مختلف جهان تکثير ميشود، بسته به آب و هوا، نوع خاک، عمق کاشت و فاصله تاج خروس، ممکن است روشهاي کاشت زعفران نيز متفاوت باشد.
براي کشت زعفران ما به يک تابستان و زمستان با آب و هوايي مشخص نياز داريم که دماي آن از 35 درجه سانتيگراد يا 40 درجه سانتيگراد در تابستان تا حدود -15 درجه سانتيگراد يا -20 درجه سانتيگراد در زمستان متغير باشد. به همين دليل است که زعفران را ميتوان در انواع آب و هواي خشک، متوسط ??و قارهاي کشت کرد اما در نوع آب و هواي گرمسيري يا قطبي قابل کشت نيست.
گياه Crocus sativus يک گياه پيازي مقاوم در برابر گرما است. تابستانهاي خشک و گرم براي زعفران هيچ مشکلي در پي نخواهد داشت. با اين وجود در طول سرماي شديد زمستان ممکن است برگها خشک شوند و باعث رشد کمتر بنهها و در نتيجه کمتر شدن شکوفه زعفران شود. وقتي يخبندان شديد مزرعه زعفران شما را تهديد ميکند، عاقلانه است که گياهان را با الياف بپوشانيد تا يخ زدگي از بين برود.
کاشتن زعفران
هنگام کشت زعفران براي اولين بار يک قطعه زمين بکر را انتخاب کنيد. يعني زميني که قبلاً در طول ده سال گذشته هيچ غده يا بنه زعفراني در آنجا کاشته نشده باشد. قبل از کاشت بهتر است خاک را به عمق 20 تا 50 سانتي متر بچرخانيد تا بسترهاي کاشت سست و هواي خوبي داشته باشند و کود آلي را در طي مراحل ترکيب کنيد.
آبياري بايد هنگامي که بنه ها شروع به رشد برگ کردند کم شود. کاشت در اواخر تابستان و اواسط پاييز با دست يا ماشين انجام ميشود و برداشت در اواخر اکتبر تا اواسط ماه نوامبر، تقريباً هشت هفته پس از کاشت انجام ميشود. کروکوسهاي زعفران آفتاب پرست هستند. بنابراين آنها دوست دارند نه در سايه بلکه در مزارع خشک و گرم کاشته شوند.
فاصله گلها در کشت زعفران
فاصله بين بنهها تا حد زيادي به اندازه آنها بستگي دارد. در کشت زعفران کشاورزان بنههايي را با فاصله 2 الي 3 سانتي متر و عمق 10 تا 15 سانتي متر ميکارند. اين روش به آنها حداکثر برداشت شکوفه و بنههاي زياد را ميدهد. کشاورزان يوناني بين هر رديف 25 سانتي متر فاصله و بين بنهها فاصله 12 سانتي متري را حفظ ميکنند که هر يک از آنها در عمق 15 سانتي متري دفن ميشوند.
در اسپانيا رديفها 3 سانتي متر و بنهها 6 سانتي متر فاصله دارند. در هند بين هر رديف 15 تا 20 سانتي متر و بين هر بنه 5/7 تا 10 سانتي متر فاصله وجود دارد. فاصله نيز بستگي به زمانبندي برنامه ريزي دارد. بنههاي زعفران مراحل فعاليت، گذرا و خواب را طي ميکنند.
دوره فعاليت با کاشت آنها آغاز ميشود و در خاک ريشه، شاخه، برگ و گل زعفران رشد ميکند. دوره انتقالي زماني اتفاق ميافتد که بنهها به چرخه مادر تبديل شوند و پيازچه يا بنه جديد توليد کنند. دوره خواب زماني است که بنهها به مرحله بالغ ميرسند و ديگر پيازهاي جديدي توليد نميکنند. دوره خفته با برگهاي پژمرده و ريشههاي خشک شده همراه است. قبل از کشت زعفران براي بار دوم بايد بنهها را حفر کرده و به آنها مدتي استراحت داد.
منابع :